Ανταλλαγές - Αδελφοποιήσεις

Εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια προγράμματος βασισμένου στην αμοιβαία φιλοξενία.Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 27/3/2008 έως 3/4/2008 με αρχηγό την κα. Ελένη Φιλιππά του Μουσικού Λυκείου Κατερίνης και συνοδούς τις καθηγήτριες Τριανταφυλλιά Δήμου του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης και Σοφία Τσιλιγγιρίδου του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης. Συμμετείχαν συνολικά 24 μαθητές και από τα τρία σχολεία. Οι διοργανωτές από την πλευρά του Γαλλικού Λυκείου Jeanne dAlbret de St Germain en Laye ήταν οι κυρίες Jacquiline Zorlu και Dominique Mehu

Η διαμονή των Ελλήνων έγινε σε οικογένειες Γάλλων μαθητών καθώς και στον ξενώνα του σχολείου  και ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και φιλόξενη ενώ οι περιηγήσεις στα μουσεία και στα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Άλλωστε, μέσα από τις εργασίες – έρευνες που τους είχαν ανατεθεί ήδη πριν την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης, είχαν την ευκαιρία να διεισδύσουν ακόμα βαθύτερα στη μελέτη της Ιστορίας, της οργάνωσης, της διοίκησης και της προβολής αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.
Οι Έλληνες μαθητές αποκόμισαν επίσης εμπειρίες τόσο όσον αφορά την πρακτική της γλώσσας όσο και στο πολιτιστικό-πολιτισμικό πλαίσιο. Τους δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου καθώς και τη μαθητική ζωή στο γαλλικό σχολείο μέσα από την παρακολούθηση γλωσσικών μαθημάτων. Γνώρισαν έναν άλλο τρόπο ζωής, τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας, δημιούργησαν φιλίες και προσαρμόστηκαν σε συνήθειες και ήθη διαφορετικά, διευρύνοντας τους ορίζοντες τους.


Πρόγραμμα Αμοιβαίας Φιλοξενίας στο St Germain en Laye-Γαλλία -Σύμπραξη του 1ου Λυκείου- 4ου Λυκείου και Μουσικού Λυκείου. Εκμάθηση Γαλλικών και Αρχαίων Ελληνικών.  
11-18 Ιανουαρίου 2006

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελένη Φιλιππά, Τριανταφυλλιά  Δήμου

Με μεγάλο ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε το φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βάση της αμοιβαίας φιλοξενίας μεταξύ των 3 Λυκείων του Νομού μας και του Γαλλικού Λυκείου του Saint Germain en Laye έξω από το Παρίσι. Οι Έλληνες μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στη Γαλλική Γλώσσα και οι Γάλλοι μαθητές στα Αρχαία Ελληνικά. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές πολλές και εποικοδομητικές και τα αποτελέσματα αισιόδοξα.  Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τον ερχομό των Γάλλων μαθητών στη Πιερία τον Μάρτιο του 2006
Η ελληνική ομάδα των υπευθύνων καθηγητών


Οι Γαλλίδες συναδέλφισσες


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 3ΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Υπέυθυνη υλοποίησης: Νικολέτα Πετρίδου, καθηγήτρια Αγγλικών
Στα πλαίσια προγραμμάτων Κινητικότητας της Δ/νσης Β/θμιας Εκ/σης του Ν. Πιερίας, το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κατερίνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Πράγα της Τσεχίας από τις 24 έως 31 Μαρτίου 2006
38 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές του Λυκείου επισκέφτηκαν το σχολείο  VYSSI ODBORNA SKOLAA  της Πράγας. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί από το Γραφείο Κινητικότητας του Ν. Πιερίας νωρίτερα.
Κατά την επίσκεψη μας εκεί οι μαθητές παρουσίασαν πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, προσέφεραν δώρα στο σχολείο και αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς με τους Τσέχους συμμαθητές τους. Αντίστοιχα οι καθηγητές των δύο σχολείων μέσα από μια φιλική συζήτηση, ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών.
Μετά την επιτυχή εκπλήρωση του εκπαιδευτικού στόχου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη της Πράγας με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα και στο ιαματικό θέρετρο του Κάρλοβι Βάρι.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, όπου ξεναγήθηκαν στα σπουδαιότερα μουσεία και έκαναν κρουαζιέρα στο Δούναβη.

Από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τσέχικο Σχολείο
Το Γυμνασίου Λιτοχώρου σε εκπαιδευτική επίακεψη στο
Παρίσι 2-7 Απριλίου 2006
Υπεύθυνη υλοποίησης: Εύη Λαζαρίδου, καθηγήτρια Γαλλικών
 
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και μετά από πρόσκληση του Γαλλικού σχολείου «Collège Sonia Denaunay» πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση του Γυμνασίου Λιτοχώρου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Οι μαθητές του Λιτοχώρου ήρθαν σε επαφή και επικοινωνία με τους Γάλλους μαθητές και αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες και γνώρισαν ένα σημαντικό κομμάτι του Γαλλικού Πολιτισμού.
Η διεύθυνση του Γυμνασίου Λιτοχώρου και ο Σύλλογος Διδασκόντων πιστεύοντας ότι το σχολείο του σήμερα πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία προωθεί και θα συνεχίσει στο μέλλον να προωθεί την εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων.
Από τη συνάντηση στο Γαλλικό Σχολείο

Με τον Διευθυντή και τους υπευθύνους γάλλους συναδέλφους


Αδελφοποίηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου με το Χριστάκειο Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας Κύπρου.
9 – 15 Μαΐου 2006
Υπεύθυνος Υλοποίησης : Χρήστος Σκρέττας, Διευθυντής
Στις 9 Μαΐου του 2006 το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου και το Χριστάκειο Δημ. Σχολείο Γερμασόγειας Κύπρου μετά από μια ιδέα των Διευθυντών των δύο Σχολείων για αδελφοποίησή τους, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε ταξίδι στη Μεγαλόνησο.  Στο ταξίδι πήραν μέρος 11 μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του Σχολείου, με συνοδούς το διευθυντή κ. Χρήστο Σκρέττα και τη δασκάλα του τμήματος.
Οι μαθητές μας έγιναν δεκτοί με πολύ αγάπη από τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν. Τα παιδιά μας και μαθητές του Χριστάκειου σχολείου πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως σχολική πράξη, επισκέψεις σε ιστορικούς (Λευκωσία – φυλακισμένα μνήματα, πράσινη γραμμή) και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και στα ανθεστήρια του αδελφού Δήμου Γερμασόγειας. Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μαθητών μας και των οικογενειών που τα φιλοξένησαν, καθώς και άλλων μαθητών του σχολείου της Κύπρου ήταν πάνω από τις προσδοκίες όλων. Πολλές από τις κυπριακές οικογένειες  επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Λιτόχωρο. Συμφωνήθηκε δε να συνεχισθούν οι ανταλλαγές στη βάση της αμοιβαίας φιλοξενίας

Από την εκδήλωση στο Κυπριακό Δημοτικό Σχολείο

Ο κ. Σκρέττας με τους μαθητές του σε στιγμιότυπο ξενάγησης


2ο ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Κατερίνης.
Κωνσταντινούπολη  9- 13 Νοεμβρίου 2005

Η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου ΤΕΕ Κατερίνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική Δράση σε σχολείο της Κωνσταντινούπολης όπου η ομάδα διαιτολογίας του ελληνικού σχολείου παρουσίασε πρόγραμμα για τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες και τις επιρροές από την ανατολική κουζίνα. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και το κλίμα ανάμεσα στα παιδιά ήταν θαυμάσιο
4ο Γυνασίου Κατερίνης
Κάτω Ιταλία- Σικελία- Τράπανι. 23/10/2005- 30/10/2005


Με θετικές και όμορφες αναμνήσεις γύρισε από την Ιταλία η σχολική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης όπου επισκέφθηκε τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και το Σχολείο του Τράπανι «Salvatore Calvino» στο Βορειο-δυτικό άκρο της Σικελίας.
Εκεί η ελληνική ομάδα παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και σκηνές από τα έθιμα ενός παραδοσιακού ελληνικού γάμου.
Η συγκίνηση ήταν ιδιαίτερη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στους αρχαίους ναούς και πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Γυμνασίου Λιτοχώρου
Γερμανία 17- 25 Σεπτεμβρίου 2005Παρουσιάζοντας το πολιτιστικό πρόγραμμα «Η ζωή του Ελληνισμού της Μικρασίας» και παρακολουθώντας το σχολικό ημερήσιο πρόγραμμα του γερμανικού σχολείου του Oberbruch, η ομάδα του Γυμνασίου Λιτοχώρου ήρθε σε άμεση επαφή με το γερμανικό πολιτισμό και γνώρισε την καθημερινή ζωή των Γερμανικών οικογενειών και αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες από την παραμονή και την επαφή τους.  
Σύμπραξη Λυκείων Κατερίνης με το Γαλλικό Λύκειο του Saint-Germain.
Προπαρασκευαστική επίσκεψη των Γάλλων συναδέλφων στην Κατερίνη
Ιούνιος 2005 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική πρόταση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την επίσκεψη στην περιοχή μας 3 Γαλλίδων συναδέλφων από το Saint-Germain en Laye. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και στην ανταλλαγή Ελλήνων και Γάλλων μαθητών στη βάση της αμοιβαίας φιλοξενίας σε ελληνικές και γαλλικές οικογένειες. Οι φιλοδοξίες πολλές και η θέληση για την πραγματοποίηση του προγράμματος ακόμα μεγαλύτερη. 

Ο πρώην Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης, κ. Τζινούδης με Έλληνες και Γάλλους συναδέλφους

Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας
Κωνσταντινούπολη 16 -19 Απριλίου 2005

«Η ιστορία έδειξε πως είναι δύσκολο να μεγαλώσει το δένδρο της φιλίας των χωρών. Είναι όμως δύσκολο να ανακαλύψεις την φιλία και την συμπάθεια των λαών. Για να το αντιληφθείς όμως αυτό πρέπει οι άνθρωποι να βρεθούν κοντά, να κοιτάζει ο ένας τα μάτια του άλλου και έτσι να γεννηθούν αυτά τα απλά ανθρώπινα συναισθήματα» Με αυτά τα λόγια η ομάδα του Γυμνασίου Αλωνίων επέστρεψε από το 4ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία και τη φιλία που τους επέδειξε το Τουρκικό σχολείο.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωσηΤο ΓΕΛ Αιγινίου στην  Κωνσταντινούπολη  26-30 Μαρτίου 2005

Η ελληνική σχολική αποστολή πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση στην Κωνσταντινούπολη και αντιμετώπισε μία πολύ ζεστή υποδοχή σ’ ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αδελφό σχολείο της Τουρκίας συμμετείχε ενεργά παρουσιάζοντας με τη σειρά του χορευτικά και ποιητικά δρώμενα.Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις. 

Το 1ο Λυκείο Κατερίνης στην Κοιλάδα του Λίγηρα.
11- 19 Μαρτίου 2005

Αδελφοποίηση με Γαλλικό Σχολείο
Υπεύθυνη παρουσίασης : κ. Παρασκευή Κεραμιδιώτου, ΠΕ05


Το 1ο Λύκειο μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Γυμνασίου «Joseph Crocheton» τους πόλης Onzain στην περιοχή του Λίγηρα πραγματοποίησε πρόγραμμα πολιτισμού & αδελφοποίησης.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν εκτός από τους 40 μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, ο  πρώην Διευθυντής του 1ου Λυκείου κ. Αλεξίου Ιωάννης, ο πρώην Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κ. Ελευθερούδης Χρήστος και ο πρώην υπεύθυνος κινητικότητας και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Διεύθυνσης κ. Μπίντας Θανάσης.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα πρόσφερε ανεπανάληπτες στιγμές και εμπειρίες τους μαθητές και σε όλους όσους συμμετείχαν και παραβρέθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί η εξαίρετη δουλειά και παρουσίαση που έγινε από μέρους των μαθητών του 1ου Λυκείου με την αμέριστη βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών τους. 3ο Λυκείου Κατερίνης στο SaintGermain της Γαλλίας
                                         12- 19 Μαρτίου 2005

Το 3ο Λύκειο Κατερίνης πραγματοποίησε το Μάρτιο εκπαιδευτική δράση στη Γαλλία  παρουσιάζοντας Σχέδιο Μαθήματος Αρχαίων Ελληνικών του Διευθυντή του κ. Τζινούδη Σιδέρη τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γαλλικού Λυκείου –lycée Jeanne Albert- του Saint- Germain en Laye.
Οι στόχοι του προγράμματος αυτού εκπληρώθηκαν απόλυτα και με μεγάλη επιτυχία.Οι καθηγητές-συνοδοί και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια επικοινωνιακή προσέγγιση με το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και με τον πολιτισμό των Γάλλων και να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις.
Στη παρουσίαση αυτή ήταν παρόν και ο τότε Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κ. Ελευθερούδης Χρήστος. 


Στιγμιότυπο από το μάθημα Αρχαίων Ελληνικών στο Γαλλικό Σχολείο

Η ελληνική ομάδα στο Παρίσι


Εκπαιδευτική Συνάντηση
(Μελέτη Εκπαιδευτικών Συστημάτων Ελλάδος- Τουρκίας)
Κωνσταντινούπολη
24-28 Νοεμβρίου 2004


Η πρώτη εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από τη σύσταση του Γραφείου μας ήταν αυτή του 1ου & 3ου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της ευρύτερης σχολικής κινητικότητας και ύστερα από πρόσκληση του Τούρκικου Σχολείου ΤΕΡΑΚΚΙ VAFKI OKULLARI της Κωνσταντινούπολης.Οι εντυπώσεις ανεπανάληπτες και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν σημαντικές.


Στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι

Μπροστά στην Αγία Σοφία2 σχόλια:

 1. θα ήθελα να μάθω σχετικά με τις ενέργειες που κάνατε για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω εκδρομές και πως επικοινωνήσατε με σχολειά του εξωτερικού; με ενδιαφέρει πολύ το θέμα.. περιμένω απάντηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στον ιστότοπό μας! Για τις ερωτήσεις που θέτεις, έχω ανοίξει καινούργια σελίδα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ελπίζω να σε καλύπτουν.
   Είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε σχετικό με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ή σχολικές ανταλλαγές.
   Σοφία Αργυροπούλου

   Διαγραφή